Midsommar!

Följande text är hämtad från 
http://www.mhbibl.aland.fi/alandica/midsommar/midsommar.html


Tydor och magi om midsommar

På midsommarnatten har sedan gammalt märkliga saker inträffat. Med magiska hjälpmedel har man kunnat försäkra sig om god skörd och frisk boskap, samla läkeörter och dessutom se sorg, glädje och kärlek i framtiden. Midsommarnattens dagg ansågs förr ha läkande kraft, och om man rullade sig i daggigt gräs försvann fräknar och finnar.




Det mesta av midsommarens magi är förenat med framtid och kärlek. Det finns flera olika metoder för flickor att ta reda på vem de ska gifta sig med.

- Den vanligaste är att plocka nio (ibland anges sju) olika sorters blommor och sova med dem under huvudkudden, så visar sig den blivande mannen i en dröm. Om man dessutom skakar den vissna buketten morgonen efter kan man hitta hans hårstrå.

- Vill flickan inte vänta kan hon plocka nio olika sorters blommor på nio olika ängar, så träffar hon honom redan på midsommarnatten.

- En annan variant är att sopa golvet baklänges i bara linnet på midsommarnatten. Gör hon det på gården träffar hon sin blivande fästman i grinden.




Vid korsvägar händer mycket under midsommarnatten. Ställer man sig vid en korsväg på midsommarnatten får man se sin tillkommande. I Lemland Västeränga gick flickorna över nio korsvägar och mötte sina blivande män då de gick över den sista. På Kökar heter det att man klockan 12 kan lära sig spela av troll- eller forskarlen.


Vill man veta något om det kommande året i största allmänhet kan man gå och sätta sig under ett gammalt äppelträd på midsommarnatten. Det kommande året syns också om man sätter sig på taket till ett hus som flyttats tre gånger.


 


Jag fullkomligt HATAR att dansa runt midsommarstång. Kan verkligen inte komma på något värre!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0