Shit det är ju vitaminer i det här!!

Tittade på burken jag hade i handen.. en powerking (otippat?). Jag märkte att det fanimej finns en jävla massa vitaminer (B12) i energidryck ;) Jag googlade och fick upp ren GREKISKA!


Källa: Wikipedia


Kobalamin
, eller vitamin B12, har fått sitt namn genom att det innehåller grundämnet kobolt. Vitaminet är essentiellt i vår kropp och används framför allt till produktionen av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion genom att medverka i bildningen av myelin. Kobalamins kemiska struktur utforskades av röntgenkristallografen Dorothy Crowfoot Hodgkin (1910-1994), nobelpristagare i kemi 1964.


 

Funktion

Kobalamin agerar coenzym i reaktioner i varje cell som delar sig, då det är nödvändigt för DNA-syntes. I de reaktioner då en av de fyra nukleotider som bildar DNA, tymin, tillverkas krävs kobalaminet som bärare av en metylgrupp för att frigöra ett annat vitamin - folsyra. Utan kobalamin låser man följaktligen folsyran och resultatet blir intracellulär brist på T-nukleotiden vilket hämmar DNA-syntes. Detta ger en generell sänkning av nybildningen av celler i kroppen och eftersom de röda blodkropparna är en av de mest omsatta celltyperna så ger brist ett tydligt utslag där.

Bristen på metylgruppbärande kapacitet återspeglas i den biologiska markören homocystein som stiger i koncentration.


Kobalaminet spelar även roll i omsättningen av vissa fettsyror som har ett udda antal kolatomer. Utan vitaminet ansamlas onedbrutna mellanprodukter i form av metylmalonsyra, vilket kan användas som diagnostiskt tecken.



Jag fattar ingenting :-D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0